piatok, januára 19, 2007

V prérii

Dnes som stará indiánka sediaca na zemi pred farebným vigvamom.

Fajčiac kalumet navliekam vetru tabakové prstene. Pohľadom objímam šírku prérie a za úsmevom, ktorý by predčil aj samotnú Monu Lisu, o ktorej vôbec netuším, si ukrývam nespútané predstavy o jazde na chrbte neosedlaného mustanga.

V tmavých prižmúrených očiach sa mi odráža pravé indiánske slnko červenajúce sa rovnako ako pokožka mojej vráskavej tváre. Netuší, že kým sa skotúľa za horizont stiahnúc so sebou rybami voňajúci deň, stihnem si uchmatnúť za priehrštie z jeho teplých lúčov. Odložiac fajku si zmierená ľahnem do trávy a zasnívam sa do večnosti...

štvrtok, januára 18, 2007

Splývanie


Stojac na vysokom skalnatom brale zatvorím oči. Tri... dva... jeden... skok!

Rútim sa strmhlav dolu, pričom cítim prúdenie vetra - na tvári, vo vlasoch, všade.
Rozpažené ramená sa mi odrazu menia na krídla a tesne nad zemou vzlietnem prudko hore. Priamo do slnka! Jeho teplo ma mení na paru.
Zmiešaná s tmavými oblakmi sa zlejem v silnej búrke rovno do mora. Ponoríš sa do mňa a keď splynieš s mojou slanou chuťou nenápadná k tebe preniknem štrbinkou medzi perami. Spolu s teplou krvou budem putovať tvojím telom a budem v tebe šumieť ako to dažďom zbičované more.

nedeľa, januára 14, 2007

Medová


Rozlievam sa ako mlieko, roztekám sa ako med.

Omáčam doňho svoje prsty a natieram nimi tvoju tvár - rovnako sa indián maľuje bojovými farbami. Teraz si sladký, voňavý a zlatistý.

Odráža sa v nás slnko... v tvojej medovej tvári a v mojich prstoch.

štvrtok, januára 11, 2007

PREŽIŤ


Polonahý. Srdce chvejúce sa napätím dobrodružstva. Prudko dýchajuci vlhký vzduch divočiny, omamné výpary rastlín padajúcich pod ostrím lesknúcej sa mačety. Na krku zimomriavky, sluch napnutý, svaly tela v pohotovosti, pripravené na prípadnú obranu pred útočiacou šelmou. Strachom rozšírené oči, hladina adrenalínu dosahuje maximum. Bez najmenšieho zaváhania odvážne predierajúci sa vpred. Krok za krokom ponárajúc sa hlbšie a hlbšie do neprečítaných tajomstiev džungle. Sprevádzaný hlasným škrekotom farebného vtáctva a vyplašených opíc. Snažiaci sa prežiť v prítomnosti.

Ako JA... Ako TY... ako všetci MEDZI nami.